VASTAVIRTAAN UINTI

YouTube-video

Näet kuvassa kalan, joka riippuu elottomana. Palataan siihen kohta takaisin. Puhun nyt hetken rohkeudesta olla oman elämänsä suunnannäyttäjä ja siitä vaarasta, jos sokeasti kulkee muiden mukana. Maailmassa on viettelyksiä, jotka voivat aiheutua siitä, että ihmiset kulkevat vain joukon mukana.

Sitä tavataan sanoa, että tyhmyys tiivistyy joukossa. Tilanne, ympäristö, ryhmäpaine sekä sosiaaliset suhteet vaikuttavat siihen, kuinka ihmiset päätyvät tekemään asioita, joita ei heiltä uskoisi. Koulukiusaaminen on klassinen esimerkki. Koulukiusaamista harvoin tapahtuu vain yhden ihmisen toimesta, usein kyse on ryhmän osoittamasta vallankäytöstä ja tyhmyyden tiivistymisestä ryhmässä.

Ryhmässä ihmiset tuntuvat olevan helposti samaa mieltä asioista – yksimielisyys ajaa muiden seikkojen ohitse. Sinänsä se on hyvä asia, koska eripuraisen tiimin on vaikea toimia, jos yhteistä näkemystä ei ole. Mutta jos terve kritiikin ääni vaipuu ryhmäpaineen alla, se ei ole hyvä asia. Oikea ja väärä voivat hämärtyä.

Olette varmasti nähneet luonnossa taikka videolla lohen uivan jokea ylös kutemaan. Kuvat isoista kaloista hyppimässä ilmassa näiden yrittäessä kiivetä putouksesta ylös ovat hyvin vaikuttavia. Toisinaan niiden on yritettävä yhä uudelleen taistella tiensä karien ja voimakkaitten virtakohtien lomitse. Se on täyttä elämää.

Verrataan tuota kuvaa nyt kuolleeseen kalaan. Kuollut kala ei tee juuri mitään -   se vain roikkuu narussa! Se kelluu virran mukana ja lopulta mätänee, sen sijaan että hyppelisi vastavirtaan. Todellisessa elämässä on usein kysymys uimisesta yläjuoksulle, vastavirtaan ja päinvastaiseen suuntaan, mihin kuollut kala ajelehtii. Sivustakatsoja voi osoittaa voimansa ja puuttua väliin ja puolustaa kiusattua. Se on todellista voimien näyttämistä, johtamista virrassa. Se on oikein ja kuuluu meille kaikille.

Oletko sinä uinut elämässä vastavirtaan vai ajelehditko sinä virran mukana?

Kerran Jeesus maalasi samanlaisen kuvan. Hänen kielikuvassaan ei kala uinut joessa, vaan ihmiset kulkivat kahta eri tietä. Hän sanoi:

 

Menkää sisään ahtaasta portista.

Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä,

mutta se vie kadotukseen.

Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie,

joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!

Matt. 7:13-14

 

Näyttää siltä, että meidän on tehtävä elämässämme valinta. Toinen tie on kapea ja joskus yksinäinen mutta jännittävä. Se johtaa saamaan selville sen, mistä elämässä on kysymys. Toinen tie on helppo, vain joukon mukana ajautumista, mutta se päättyy häpeään ja pettymykseen ja kurjuuteen.

 

Rukoilkaamme. Tämä on Daavidin rukous, paimenpojasta josta tuli kuningas:

Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi.

Ohjaa minut totuuteesi ja opeta minua,

sinä Jumalani, auttajani! Sinuun minä luotan aina.

Ps. 25:4-5