Liity kirkkoon ja paikalliseen seurakuntaan

Kun liityt kirkkoon, liityt samalla paikalliseen seurakuntaan. Kotikuntasi ja asuinpaikkasi määräävät sen, mihin seurakuntaan kuulut. Jos et tiedä seurakuntaasi, voit tarkistaa kotiseurakuntasi täältä.

Kirkkoon liittyminen verkkopalvelussa

Liity kirkkoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä -verkkopalvelussa voit liittyä kirkkoon. Palvelu on tietoturvallinen. Jos kirjaudut palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi, saadaan suurin osa tarvittavista tiedoista väestötietojärjestelmästä. Jos et käytä pankkitunnuksia, voit lähettää palvelun kautta seurakunnalle yhteydenottopyynnön. Näin kirkkoon liittyminen voidaan laittaa vireille. Henkilötietosi välittyvät kotiseurakuntaasi. Jäsenyytesi on voimassa vasta kun seurakunta on vahvistanut asian.

Kirjaudu tästä Liity kirkkoon -verkkopalveluun.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkkoon liittyminen paperilomakkeella

Voit liittyä kirkkoon myös tulostamalla ja täyttämällä paperilomakkeen ja postittamalla tai viemällä sen seurakuntasi kirkkoherranvirastoon.

Lataa ja tulosta paperilomake. Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Hyvä tietää kirkkoon liittymisestä

  • Kirkon jäsenyys edellyttää kastetta. Jos olet yli 15-vuotias, tulee sinun olla myös rippikoulun käynyt. Jos sinua ei ole kastettu tai konfirmoitu, ole yhteydessä omaan seurakuntaasi, jolloin voimme sopia asiasta kanssasi. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena ja suoritustapoja on monia. Alle 12-vuotias voidaan kastaa, jos ainakin toinen hänen vanhemmistaan tai yksi hänen huoltajistaan on kirkon jäsen. 12-14-vuotiaan lapsen kastamiseen tarvitaan hänen oma kirjallinen suostumuksensa. 
  • Evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnan jäseneksi voi liittyä Suomen kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa. Myös pysyvästi ulkomailla asuva Suomen kansalainen sekä ulkomaan kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa, voivat liittyä kirkon jäseneksi.
  • Ulkomaan kansalainen, joka on vailla kotikuntaa voi liittyä kirkon jäseneksi, kun hän on ollut mukana seurakunnan toiminnassa vähintään kolmen kuukauden ajan.
  • Alle 18-vuotiaat voivat liittyä kirkkoon huoltajien suostumuksella. Lisätietoa alaikäisten kirkkoon liittämisestä evl.fi-verkkosivuilla. Linkki avautuu uudessa välilehdessä
  • Kirkon jäsenenä maksat kirkollisveroa. Veroprosentti on seurakuntakohtainen. Tällä hetkellä se vaihtelee seurakunnasta riippuen yhden ja kahden prosentin välillä.
  • Liittyminen Suomen ev.lut. kirkkoon ei automaattisesti erota sinua toisesta kirkkokunnasta. Eroaminen tulee tehdä ensin. 
  • Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ei pääsääntöisesti voi samanaikaisesti olla muun uskonnollisen yhdyskunnan jäsen.  Kirkon jäsen voi kuulua samanaikaisesti toiseen uskonnolliseen yhdyskuntaan vain, jos kirkolliskokous on hyväksynyt sitä koskevan ekumeenisen sopimuksen jäsenyyden vastavuoroisista edellytyksistä. Varsinainen kaksoisjäsenyys voisi syntyä käytännössä vain Suomen anglikaanisen kirkon kanssa, johon kuuluu noin sata jäsentä. 
  • Kirkon jäsenen katsotaan eronneen kirkon jäsenyydestä, jos hän liittyy jonkin muun uskonnollisen yhdyskunnan jäseneksi.