ROHKEUTTA KULKEA SOKEANA

YouTube-video

Näin kesäaikaan ukkosmyrsky saattaa laittaa sähköt poikki, ja pilkkopimeässä täytyy etsiä kynttilä taikka taskulamppu valaisemaan. Pimeässä liikkuminen ei ole helppoa. Olet ehkä ollut itse samankaltaisessa tilanteessa ja joutunut toimimaan tunneperäisesti. Sokeana toimiminen on erittäin haastavaa, erityisesti jos askeleet edessäsi ovat tuntemattomia.

Millaistakohan olisi kiivetä sokeana korkealle, lumen ja jään peittämälle vuorelle? Oletko sinä tehnyt joskus jotain, joka on vaatinut sinua ylittämään itsesi? Kiipeäminen on vaarallista, mutta vieläkin vaarallisempaa se on, jos ei pysty kunnolla näkemään ympärilleen. Sokeana joutuu tukeutumaan muihin aisteihin sekä kiipeilykumppaneiden apuun ja tukeen. Vaikeuskerroin on omaa luokkaansa ja vaara epäonnistua nousuyrityksessä voi koitua kohtaloksi. Toisaalta vuoren valloittaminen tuo sellaisen onnistumisen kokemuksen, jota on vaikea kuvailla, jos sitä ei ole itse kokenut. Itsensä voittaminen ja omien rajojen ylittäminen vaatii rohkeutta, sisua ja uskoa.

Euroopan korkein vuori, Alppien Mont Blanc, kohoaa 4810 metriin. Se sijaitsee Italian ja Ranskan rajalla. Huippu on osa suurempaa Mont Blancin massiivia, joka käsittää useita 4 000 metrin korkeuden ylittäviä huippuja. Ensimmäisen kerran Mont Blancin huipulle kiipesivät Jacques Balmat ja Michel Paccard 8. elokuuta 1786. Vuonna 1988 Dave Hurstista ja Alan Matthewsista tuli ensimmäiset sokeat kiipeilijät, jotka ovat saavuttaneet Mont Blancin huipun. Tuon suuren saavutuksen on täytynyt antaa heille paljon mielihyvää.

Varhaisten kristittyjen johtaja Paavali näyttää katselevan elämää samanlaisena jännittävänä haasteena kuin minkä Dave Hurst ja Alan Matthews kohtasivat kiivetessään Mont Blancille. Hänen mukaansa se vuorenhuippu, jolle me aiomme, on taivas, se mitä hän kutsuu "ikuiseksi kirkkaudeksi". Hän ilmaisee asian näin:

Emme me kiinnitä katsettamme näkyvään vaan näkymättömään… Mehän elämme uskon varassa, emme näkemisen. Mutta mielemme on turvallinen… 2. Kor. 4:18;5:7-8

On täytynyt vaatia paljon rohkeutta kiivetä Mont Blancille sokeana. Kysyy rohkeutta lähteä matkalle, kun ei näe päämäärää. Kristityt uskovat, että elämä on matka ja taivas on näkymätön päämäärä. He hyväksyvät matkan haasteet ja vaikeudet yhtä lailla kuin ilon ja innostuksen, kun he katsovat taaksepäin ja huomaavat, miten pitkälle he ovat päässeet. He uskovat tulossa olevaan vielä suurempaan riemuun, kun he lopulta ovat saavuttaneet huipun.

Rukoilkaamme. Jumala, Isämme, auta meitä pitämään katseemme kiinnitettynä siihen, mitä emme näe: taivaaseen, missä sinä olet. Kysyy rohkeutta elää sen varassa mihin uskomme. Anna meille rohkeutta jatkaa matkaa, kun kulku käy vaikeaksi. Haluamme tehdä matkaa sinun kanssasi huipulle saakka! Aamen.