KAKSI KALAA

YouTube-video

Kalasymboli on varmasti sinulle tuttu ja mahdollisesti olet nähnyt sen eri yhteyksissä.

Teen nyt tulitikuista kaksi kalakuviota.

Molemmat kalat uivat nyt vasemmalle päin, mutta kuinka sinä saisit toisen kaloista uimaan päinvastaiseen suuntaan? Saat siirtää vain kolmea tikkua muuttaakseen uintisuunnan. Mieti asiaa hetki. Miten muuten nämä kaksi kalaa tiivistävät koko kristillisen sanoman ytimen? Palaamme asiaan tuonnempana.

Iktys (Ikhthys) on alkukristillinen uskontunnustus ja ensimmäinen kristillinen symboli. Sen juuret ovat kreikankielisessä sanassa ἰχθύς (ikhthýs), joka tarkoittaa kalaa. Iktys tunnetaan myös nimellä Jeesus-kala.

Kreikkalaiset, roomalaiset ja monet muut pakanalliset kulttuurit käyttivät kalasymbolia ennen kristinuskoa. Pakanallisissa uskonnoissa Iktys oli muinaisen kreikkalaisen jumalattaren Atargatisin jälkeläinen ja se tunnettiin monissa myyteissä nimillä Tigrata, Afrodite, Pelagia tai Delfiini. Sana myös tarkoittaa "kohtua" ja "delfiiniä" joissakin kielissä.

Ennen kuin kristinusko otti kalasymbolin käyttöönsä, se tunnettiin pakanallisissa kulttuureissa merkityksillä "suuri äiti" ja "kohtu". Sen yhteys hedelmällisyyteen, syntymiseen ja naisen luonnolliseen voimaan oli tunnettu myös kelttiläisten parissa ja muissa pakanallisissa kulttuureissa Pohjois-Euroopassa. Tietyissä ei-kristillisissä uskonnoissa kala tunnettiin myös uudelleensyntymisen ja elämän voiman symbolina.

Kristityt alkoivat käyttää kalamerkkiä luultavasti toisella vuosisadalla keisari Trajanuksen vainon aikana Roomassa. Vainon aikana kristillisyydestä oli syytä olla hiljaa, sillä muutoin saattoi tie johtaa amfiteatteriin teurastettavaksi.

Tuon ajan yleinen kieli oli kreikka, ja kreikan 'kalaa' merkitsevä sana oli 'ikhthys'. Nuo viisi kirjainta, jotka sanan muodostavat, ovat myös alkukirjaimet sanoista 'Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Vapahtaja'. Siten Rooman kristityt saattoivat käyttää noita kahta yksinkertaisen kalakuvion muodostavaa käyrää viivaa salaisena merkkinä sen osoittamiseksi, että he uskoivat Jeesukseen Kristukseen.

Sana iktys sisältää kreikkalaiset kirjaimet:

 

Ioota (Ι)

Khii (Χ)

Theeta (Θ)

Ypsilon (Υ)

Sigma (Σ)

 

Iktys ei ole vain kala, vaan se on akronyymi eli jonkin moniosaisen ilmauksen alkukirjaimista muodostuva koostelyhenne. Toisaalta se voidaan tulkita myös akrostikoniksi, joka on lyriikkaan liittyvä termi, jolla yleensä tarkoitetaan runoa, jonka säkeiden tai säkeistöjen alkukirjaimet muodostavat aakkosellisen kokonaisuuden. Tästä yksinkertaisesta kalaa muistuttavasta kuviosta muodostuu alkukristillinen uskontunnustus, joka kreikkalaisin kirjaimin on Ἰησοῦς Χριστὸς Θεοῦ Υἱὸς Σωτήρ (Iesous Khristos Theou Hyios Soter).

Eli iktyksessä on viisi kirjainta, jotka ovat uskontunnustuksen sanojen alkukirjaimet. Uskontunnustus on suomeksi: ”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja”

Nyt takaisin kala-arvoituksen pariin. Kysymys oli, kuinka saat muutettua kalan uintisuunnan muuttamalla kolmea tulitikkua. Se tapahtuu näin, katso tarkkaan.

Nämä kaksi kalaa tiivistävät koko kristillisen sanoman ytimen. Ensinnäkin kristityt uskovat, että Jumala lähetti Poikansa maailmaan Jeesuksessa, Kristuksena, luvattuna Messiaana. Häntä kutsutaan "Vapahtajaksi", koska hän tuli pelastamaan meidät siitä suosta, johon olemme elämämme ajaneet.

Mitä ihmiset tekevät, kun he uskovat näin Jeesuksesta? He tekevät täyskäännöksen ja "uivat" vastakkaiseen suuntaan - Jumalan reittiä eivätkä enää omaansa. Tämä on mahdottoman iso vaatimus, mutta kristittyjen kokemuksen mukaan Jumala antaa voiman siihen.

Paavali sanoo tämän näin kirjeessään, joka on Raamatussamme: "Jos siis teidät on yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista" - toisin sanoen Jeesuksesta on tullut sinun Pelastajasi - "luopukaa nyt tekin tästä kaikesta: vihasta, kiukusta, pahuudesta, herjauksista ja siivottomista puheista. Älkää valehdelko toisillenne. Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen..." (Koi. 3:1, 8-10).  Oletko sinä ottanut jo uuden suunnan elämässäsi?

Rukoilkaamme. Jumalassa on totuus. Herra, auta meitä kääntymään, luopumaan synneistämme, ettei syyllisyys olisi uhkana yllämme. Matka voi olla rosoinen ja vaikea, mutta sinun kanssasi me olemme.  Sinä tiedät, mikä on meidän etujemme mukaista. Herra on Jumala, hän tietää kaiken, hän punnitsee tekomme. Hänen vaatimuksensa ovat kirjoitettu meidän sydämiimme. Aamen.