MUODOSTELMASSA LENTO

YouTube-video

Tämän videon teemana on ryhmässä toiminen yhteisen hyvän eteen. Miten sinä olet auttanut ryhmääsi pääsemaan haluttuun tavoitteeseen? 

 

Oletko nähnyt luontofilmiltä kurkiauran? ... Oletko nähnyt sellaisen oikeasti? ... Tiedätkö, miksi ne lentävät muodostelmassa? ... Ne saavat siitä paljon hyötyä. Voimme oppia niiltä arvokkaita asioita.

Ensinnäkin, kun kukin lintu heiluttaa siipiään, siitä aiheutuvat ilmapyörteet auttavat lähinnä, takana lentävää lintua. Niinpä jokainen kurki, johtajalintua lukuun ottamatta, joutuu ponnistelemaan vähemmän ja pystyy lentämään pitempään. Myös polkupyöräilijät pyrkivät kilpailussa ryhminä samanlaiseen tulokseen. Jos yksittäinen kurki tai hanhi kykenisi lentämään 100 kilometriä yhteen menoon, yhteisessä aurassa ne pystyvät matkaamaan 171 kilometriä!

Mieti nyt, oletko sinä työskennellyt yhdessä ryhmänä niin, että pääsitte pitemmälle?

Kun johtajakurki väsyy, toinen ottaa sen paikan. Ottamalla vuoron perään johtajan paikan kuormaa kevennetään. Kukaan ei väsähdä ja jää joukosta.

Mieti nyt, miten sinä olet jakanut kuorman tasan, niin että kaikki pääsivät päämäärään yhdessä?

Jos jokin linnuista jää jälkeen sairastuttuaan tai saatuaan ampumahaavan, pari muuta saattaa sen alas ja jää suojelemaan sitä. Ne pysyttelevät loukkaantuneen linnun luona, kunnes se kykenee jälleen lentämään.

Olemme aina mielissämme, jos joku pysyttelee luonamme, kun meitä on loukattu. Oletko sinä valmis tekemään saman muille?

Jos olet nähnyt kurkiauran, tiedät että ne ääntele­vät lentäessään. Taustalla tulevat yksilöt huutavat. Ne tekevät sitä sen vuoksi, että johtolinnut tietäisivät niiden pysyneen muodostelmassa. Jokainen, joka on pelannut jääkiekkoa tai jalkapalloa tietää, kuinka paljon auttaa, kun joukkueen jäsenet huutelevat toisilleen kannustusta. Tämä pätee, olipa ryhmämme millainen tahansa.

Sellaiset sanonnat kuin "tuo on tosi hyvä" saavat ihmiset hyvälle tuulelle ja työskentelemään paremmin. Siitä hyötyy koko ryhmä tai Joukkue. Oletko joskus kuullut jotakuta kutsuttavan ”typeräksi hanheksi”? Tuntuu siltä, etteivät hanhet ole laisinkaan typeriä. Tosiasiassa voimme oppia niiltä monia järkeviä seikkoja.

Rukoilkaamme. Herra Jeesus, käskit ihmisiä katsomaan taivaan lintuja. Auta meitä noudattamaan tätä kehotusta ja oppimaan asioita, jotka kannustavat meitä pääsemään pitemmälle elämässä. Aamen.

 

Kysymyksiä sinulle - Muodostelmassa lento 

 Lukija: Markus Monteiro Kartano

Editointi: Markus Monteiro Kartano

Musiikki: Brendan Kinsella - Mozart - Sonata No. 13 In B Flat Major, K.333 - II. Andante Cantabile / Free Music Archive

Lähdeteos: 77 ideaa päivänavauksiin ja iltahetkiin, Chris Chesterton / Päivä Osakeyhtiö, 1998

77 Talks for 21st Century Kids, suom. Risto K. Träff Kuvat & videoleikkeet: Canva Pro