Kysymyksiä sinulle - Oletko käytettävissä?

YouTube-video

Oletko käytettävissä? käsittelee syrjinnän ja hylkäämisen teemoja. Moni meistä tuomitsee ja lokeroi toisia ihmisiä. Oletko sinä joskus hylännyt toisen ihmisen? Teitkö oikein asiassa? Olisitko voinut toimia tilanteessa toisella tavoin? Oletko pyrkinyt oikaisemaan väärintekosi? Ihmiset voivat torjua meidät mutta Jumala ei. Jumala on apumme ja pelastajamme.

Nämä tavarat ovat käyttökelvottomia. Kaikki ne, minä en niitä enää tarvitse, ne joutavat mennä pois.

"En halua olla enää kaverisi. Olet lihava ja näytät valaalta."

"Emme halua sinua enää joukkoomme. Et ole tarpeeksi hyvä."  Mutta voi sinä olla meille ”räsynukke”, jonka kustannuksella voidaan pitää hauskaa. Noin tyhmä kaveri tarvitsee ”rankaisun” nyrkistä.

"Meidän ei kannata pitää sinua töissä täällä. Meidän on valitettavasti annettava sinulle potkut.”

Oletko sinä tullut hylätyksi ja syrjityksi muiden toimesta? Se tekee usein kipeää. Ikävät tunteet voivat seurata pitkään ja vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun monin eri tavoin, esimerkiksi syvänä masennuksena. Kyky hallita omaa elämää voi heikentyä. Vuorovaikutussuhteet ja sitoutuminen ihmisiin voi hankaloitua elämän varrella, koska on kokenut itse syrjintää ja hylkäämistä muiden osalta.

Kaikki me kuitenkin kaipaamme ja tarvitsemme turvaa, luotettavuutta sekä hyväksyntää. Entä jos ei ole saanut niitä osakseen? Pelko ja uhka hylätyksi tulemisesta voi ajaa ihmisen tekemään asioita, joita ei oikeastaan sisimmissään haluaisi tehdä. Tarve miellyttää ja saada kokemus hyväksynnästä keinolla millä hyvänsä voi johtaa henkiseen ja fyysiseen ahdinkoon.

Olemme kaikki tottuneet jätteisiin - heitämme ne pois, kun olemme käyttäneet ne loppuun. Surullista kyllä, jotkut ihmiset kohtelevat muita ikään kuin hekin olisivat jätettä. Ihmiset voivat torjua meidät mutta Jumala ei. Oletko sinä joskus hylännyt toisen ihmisen? Teitkö oikein asiassa? Olisitko voinut toimia tilanteessa toisella tavoin? Oletko pyrkinyt oikaisemaan väärintekosi?

Jumalalle kuitenkaan kukaan ei ole hylkytavaraa. Yksi Jeesuksen opetuslapsista, Pietari, selitti kirjeessään, mitä tapahtuu maailman lopussa. Kaikki mikä maailmassa on väärää ja pahaa tulee olemaan kuin jätettä. Se heitetään pois ja tuhotaan. Silloin ihmiset kyselivät aivan niin kuin he tekevät nykypäivinä, miksi Jumala ei tee sitä saman tien.

Pietari selitti tähän tapaan: Jumala ei halua yhdenkään ihmisen tuhoutuvan, kun maailman paha kuona poltetaan. Hän odottaa kärsivällisesti, että sallisimme hänen puhdistavan meidät ja oikaisevan elämämme. Kukaan ei ole Jumalan silmissä hylkiö.

Toisessa Pietarin kirjeessä lukee: Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka hän joidenkin mielestä on myöhässä. Päinvastoin: hän on kärsivällinen teitä kohtaan, koska ei halua kenenkään tuhoutuvan vaan tahtoo, että kaikki kääntyisivät. (2. Piet. 3:9)

Näin Jumala haluaa tehdä meille: siloittaa vammat, kun muut ihmiset ovat meidät torjuneet, ja kitkeä pois meidän tekemämme väärät asiat. Sitten hän tahtoo viedä meidät iankaikkiseen elämäänsä taivaaseen. Jumalalle kukaan ei ole hylkytavaraa.

 

Rukoilkaamme psalmin 70 mukaan:

Jumala, pelasta minut,

Herra, riennä avukseni!

Pilkka ja häpeä niille,

jotka väijyvät henkeäni!

Perääntykööt lyötyinä kaikki,

jotka tahtovat minulle pahaa.

Kääntykööt häpeissään takaisin

ne, jotka ilkkuvat: »Siitä sait!»

Mutta ne, jotka kysyvät tahtoasi,

iloitkoot ja riemuitkoot sinusta.

Ne, jotka panevat toivonsa sinuun,

saakoot aina sanoa: »Suuri on Jumala!»

Minä olen köyhä ja avuton,

Jumala, riennä avukseni.

Sinä olet minun apuni ja pelastajani,

Herra, älä viivy!

(Psalmi 70)