KAUNOTAR JA HIRVIÖ

YouTube-video

Useimmat teistä varmasti tuntevat ranskalaista alkuperää olevan tarinan Kaunottaresta ja hirviöstä. Rakkaussadun kirjoitti vuonna 1740 Madame Gabrielle-Suzanne de Villeneuve. The Walt Disney Companyn, klassikoksi muodostunut, animaatioelokuva Kaunottaresta ja hirviöstä ilmestyi vuonna 1991. Elokuva palkittiin muun muassa Oscarilla parhaasta sävellyksestä ja parhaasta laulusta.

Satu kertoo nuoresta prinssistä, joka on noiduttu hirviöksi ja puhtaan vilpitön rakkaus voi hänet pelastaa. Onko tuollaista rakkautta olemassa? Onko prinssi tuomittu olemaan hirviö loppuelämänsä ajan? Voiko kukaan rakastaa hirviötä?

Kaunotar ja hirviö on sentyyppinen tarina, mitä kutsumme toisinaan "saduksi". Mutta niin kuin monilla muilla saduilla, silläkin on jotain tekemistä tosielämän kanssa. Luonnossa on olemassa muutamia hämmästyttäviä "hirviöitä", joista tulee "kaunottaria". Yksi dramaattisimmista muodonmuutoksista tapahtuu sudenkorennolla. Siinä on tosielämän tarina kaunottaresta ja hirviöstä.

Useiden muiden hyönteisten tapaan sudenkorento viettää jopa kolme ensimmäistä elinvuottaan veden alla. Tätä elämänvaihetta kutsutaan toukka-asteeksi. Tällä kaudella se on varsinainen "hirviö". Sudenkorennon toukat kuuluvat pelottavimpiin saalistajiin. Saalistaja on eliö, joka käyttää ravinnokseen toisia eläviä eliöitä, saaliita. Luonnossa on paljon kauneutta, mutta sillä on myös hyvin raaka puolensa.

Sudenkorennon toukat pyydystävät muita hyönteisiä, sammakon nuijapäitä ja jopa pieniä kaloja, monta kertaa sitä itseään isompia. Toukan pyyntimenetelmä on ainutlaatuinen. Sillä on erittäin pitkä, taittuva alahuuli, joka päättyy kahteen isoon pihtiin. Kun sen etäisyysmittarina toimivat silmät ovat paikallistaneet sopivan uhrin, alahuuli lennähtää silmänräpäyksessä eteenpäin ja liike kestää vain sekunnin neljässadasosan. Harvoissa kauhufilmeissä on mitään tämän kamalampaa!

Keskikesällä toukka kiipeää kortta pitkin ylös vedestä. Sen nahka kuoriutuu, ja esiin paljastuu aikuinen sudenkorento. Sen ryppyiset siivet avautuvat, kuivuvat ja jäykistyvät auringossa, ja niin eilispäivän hirviöstä tulee säihkyvä loisteputki, joka leijailee ja syöksyilee lammen pinnalla.

Kenties juuri tällaiset luonnossa tapahtuvat muodonmuutokset rohkaisevat meitä ja tarinankertojia uskomaan, että ihmisillä on todellakin mahdollisuus sydämen uudistumiseen. Jeesus puhui "uudestisyntymisen" tarpeesta, tarpeesta saada kokonaan uusi alku.

Sudenkorento muuttuu vedessä elävästä toukasta ilmassa lentäväksi hyönteiseksi. Se on muuttunut hirviöstä kaunottareksi.

Kristittyinä uskomme, että jotain samantapaista voi tapahtua ihmisen sisimmässä – ”he voivat syntyä uudesti”. Saul oli alun perin fariseus, joka vainosi Jeesuksen kannattajia. Saulin kääntymys ja uuden nimen, Paavalin, omaksuminen tiesi muutosta ja kristittynä elämistä hyvyydessä. (Ap.t. 22:1-21)

Rukoilkaamme. Jokainen, joka on Kristuksessa, on uusi luomus. Vanha katoaa, ja uusi tulee tilalle. (2. Kor. 5:17) Jeesus opettaa meitä rakkaudesta ja anteeksiannosta. Armo ja toivo kuuluvat kaikille, jotka ovat valmiita ottamaan sen vastaan sydämessään. Herramme, älä anna meidän tuomita ihmisiä turhaan, anna meille kykyä nähdä ihmisen sisimpään. Anna meille voimaa olla sorrettujen ja halveksittujen tukena ja turvana. Ajasta aikaan luotamme Herraan, sillä Herrassa on turva, Herra on ikuinen kallio. (Jes. 26:4) Aamen.