ONNELLISUUDEN SALAISUUS

YouTube-video

Kymmenen käskyä eli dekalogi ilmaisee elämän peruslain: mitä meidän tulee tehdä ja mitä jättää tekemättä (Katekismus, 1999). Martti Lutherin Ison katekismuksen mukaan käskyt ovat lakeja ja vaatimuksia. Ne velvoittavat elämään Jumalan tahdon mukaan, mutta myös paljastavat ihmisen turmeltuneisuuden. Tällöin käskyt ajavat ihmisen Jumalan luokse.

Käskyistä kolme ensimmäistä koskevat ihmisen suhdetta Jumalaan (1–3) ja hänen uskoaan. Lopuissa on kyse ihmisten välisistä suhteista (4–10). Ne ovat lähimmäisen rakastamista tarkoittavia moraalisia velvoitteita. Yksi käskyistä sanoo, ettei tule tavoitella lähimmäistesi omaisuutta. Himoitseminen ei ole hyvästä.

Tarkastellaan asiaa seuraavien esimerkkien valossa:

Olen viemässä koiraani kävelylle puistoon. Panen merkille ihania pihoja, joissa on omat uima-altaat. Haluaisin asua jossain noista taloista

Asun isossa talossa puiston lähellä. Istun ikkunan ääressä kaiken päivää katselemassa ohikulkijoita. Katsokaa! Siellä hölkkää mies. Minäkin haluaisin tehdä niin.

Olen melkein suorittanut viiden kilometrin hölkkälenkin. Minulla on kova nälkä. Haluaisin lihapiirakan nakeilla, muttei minulla ole yhtään rahaa.

Haluaisin ostaa roskaruokaa ja mennä sitten kotiin. Mutta eihän siellä ole ketään. Olen kovin yksinäinen. Olisipa minulla ystävä tai vaikka kissa tai koira niin kuin tuolla tytöllä puistossa.

Katselemme usein muita ihmisiä ja haluamme sitä mitä heillä on: talon, auton, uudet lenkkitossut. Mutta toiset ihmiset katselevat meitä ja haluavat sitä mitä meillä on.

Kokeillaan asiaa nyt käänteisessä järjestyksessä.

Syön vain nämä hampurilaiset ja ranskikset. Minusta on tulossa lihava. Toivoisin olevani solakka niin kuin tuo hölkkäävä mies.

Haluan hölkätä tuon ison talon ohi, jossa kaunis nainen on ikkunan ääressä. Hän näyttää upealta. Toivoisinpa että hän olisi kumppanini.

Siellä tuo tyttö taas on ulkoiluttamassa koiraansa puistossa. Toivoisin voivani lähteä kävelylle enkä istua koko päivää tässä pyörätuolissa.

Tule jo, Musti. Miksi äitini laittaa minut joka päivä ulkoiluttamaan sinua? Se ei ole reilua. Toivoisinpa että saisin olla omassa huoneessani niin kuin tuo nainen tuolla.

Me, iästä tai sukupuolesta riippumatta, emme ole koskaan tyytyväisiä, vai mitä? Aina me haluamme jotain sellaista mikä on jonkun toisen. On kuin piiri pyörisi aina vain ympäri. Mitä sinä himoitset?

Paavali sanoo Raamatussa: Olen oppinut tulemaan toimeen sillä, mitä minulla on. Fil. 4:12

Ehkä ajattelet: "Niin kai, Paavali, hänhän olikin pyhimys, erityinen. Ette arvaakaan, kuinka kovaa minun elämäni on."

Itseasiassa Paavalin elämä oli erittäin raskasta. Häntä pahoinpideltiin useita kertoja ja hänet heitettiin tyrmään. Hänen salaisuutensa oli, että hän tiesi Jumalan olevan hänen kanssaan koko ajan, eikä mikään muu ollut yhtä tärkeää. Hän päätyi miettimään sitä mieluummin kuin sitä, kuinka pahasti häntä oli kohdeltu.

Ajattele jotain sellaista mitä sinulla on ja mitä joku toinen mahtaisi haluta – vaikkapa vain kyky kävellä tai juosta – ja kiitä siitä. Pyydä Jumalaa auttamaan sinua olemaan kiitollinen kaikesta mitä sinulla on eikä haluamaan sitä mitä muilla on.

Rukoilkaamme. Taivaallinen Isämme, joka viisaudessaan johdattaa meitä. Anna meidän kuulla ja ymmärtää sanasi. Tämä maailma on vain hetken, ja se on täynnä houkutuksia ja risteyskohtia. Herra sinä kerrot, miten meidän pitää elää elämämme. Jumala, ole minulle syntiselle armollinen. Sinä olet oikea tie ja totuus. Tapahtukoon sinun tahtosi. Aamen.