JYLINÄÄ TAIVAASTA

YouTube-video

Nuorena olin kesäleirillä Vierumäen urheilukeskuksessa serkkuni kanssa. Aurinko paistoi, ja sää oli mitä parhain, mutta eräänä iltana ukkosrintama saapui leirintäalueen ylle. Ja se myräkkä on jäänyt mieleeni, koska ukkonen jyrähti sellaisella voimalla, että moni tosissaan pelästyi sitä. Salamointia seurasi erittäin rankka vesisade, joka sai leirintäalueen tulvimaan. Teltat eivät pysyneet pystyssä ja varusteet kastuivat. Monelle tuli hätä ja kiire. Lopulta telttamajoituksessa olleet nuoret evakuoitiin urheilukeskuksen hallitiloihin. 

Vaikka ukkonen ja salamointi pelottavat toisia, niin taas toisista ne ovat jännittäviä. Minä kävin noita tunteita lävitse kesäleirillä ollessani. Salaman iskiessä suurella voimalla maahan aivan muutaman sadan metrin päässä minusta, koin sen ainutlaatuisena mutta pelottavanakin hetkenä. 

Käyttäydyitpä kummalla tavalla tahansa, voit tuskin olla välittämättä salamasta, joka iskee lähellesi. Salama on valtaisa kipinä, joka hypähtää tavallisimmin pilvestä maahan. 

Salama kehittää jopa 30 000 asteen lämmön. Se panee ilman laajenemaan ääntä nopeammin. Kuulemme ukkosena juuri kuuman ilman räjähdyksen salaman reitin varrelta. Useimmat tietävät, että salaman etäisyyden voi karkeasti arvioida laskemalla sekunteja väläyksestä ukkosen ääneen. Tiedätkö, miksi on näin? 

No, koska valo kulkee niin nopeasti, että näemme väläyksen käytännössä heti, mutta ääni kulkee paljon hitaammin, noin kolmanneskilometrin sekunnissa. Siitä saamme vastauksen, miten kaukana myrsky on: kolmasosa kilometristä jokaista laskemaamme sekuntia kohti tai kilometri kolmea sekuntia kohti.

Ennen vanhaan ihmiset toisinaan pitivät ukonilmaa jumalten aikaansaamana. Norjalainen Thor ja suomalainen Ukko olivat ukkosen jumalia. Mutta vaikka tiedämmekin ilmiön tieteellisen selityksen, ukonilman kunnioitusta herättävä voima voi yhä saada meidät tajuamaan, miten pieniä olemme. 

Tämäntapaisten luonnonilmiöiden voima on usein muistuttanut ihmisiä Jumalan voimasta. Jos tiedät, että Jumala on rakastava, silloin tuo voima voi olla pikemminkin rauhoittava kuin pelottava.

Tämä oli totisinta totta Daavidille, samalle Daavidille joka tappoi Goljatin ja myöhemmin joutui pakenemaan ja piileskelemään kuningas Saulin vihaa.  Kerran hän kirjoitti laulun siitä ajasta, kun kaikki tuntui niin pahalta, että hän halusi antaa periksi. 

Silloin suuri ukkosmyrsky muistutti häntä sen Jumalan voimasta, joka oli huolehtinut hänestä ja varjellut häntä. Tämä osa laulusta (2. Sam. 22:5-20):

Kuoleman aallokko saartoi jo minut, turmion pyörteet minua kauhistivat, tuonelan paulat vangitsivat minut, näin edessäni kuoleman ansat. 

Silloin huusin hädässäni Herraa, minä kutsuin apuun Jumalaani. Ääneni kantautui hänen temppeliinsä, ja hän kuuli minun huutoni. Maa tärisi ja järkkyi, taivaan pilarit vavahtelivat, hänen vihansa sai ne horjumaan. 

Hänen sieraimistaan nousi savu ja kaikennielevä liekki hänen suustaan, se suitsusi hiilten hehkua. Hän kallisti taivaan ja laskeutui alas pimeä pilvi jalkojensa alla, hän lensi kerubi ratsunaan ja kiiti tuulen siivin. 

Hän teki majakseen pimeyden, sateiden lähteen, raskaat pilvet. Hänen loistonsa sytytti liekkiin hehkuvat hiilet. Herra jylisi taivaasta, Korkein antoi äänensä kaikua

hän ampui nuoliaan ja hajotti viholliset, hän sinkosi salamansa ja sai heidät kauhun valtaan. Merten lähteet paljastuivat ja maanpiirin perustukset tulivat näkyviin, kun Herra nuhteli merta, kun hänen raivonsa myrsky puhalsi sen yli. Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun, hän veti minut ylös syvistä vesistä. 

Hän vapautti minut vihollisteni väkevistä käsistä, vihamiehistäni, jotka olivat minua vahvemmat. He kävivät kimppuuni onnettomuuteni hetkellä, mutta tuekseni tuli Herra. Hän avasi minulle tien ja päästi minut vapauteen, sillä hän oli mieltynyt minuun. 

Rukoilkaamme. Ukkosmyrskyn lailla sinä, Herrani, olet vahva ja voimakas. Puolustat ja autat niitä, jotka tarvitsevat turvaasi. Daavid sai osakseen rakkautesi ja suojeluksesi.  Anna meidän elää päivämme rauhassa ja turvassa. Ja jos joudumme hätään, riennä avuksemme. Herrani, joka olet taivaan ja maan luoja sekä kaikkien kansojen hallitsija, kuule meitä aina ja ikuisesti. Aamen.