Jeesuksen tutkiminen neuvoston, Pilatuksen ja Herodeksen edessä.

VIRSI 74; Jeesus sinun vaivas kovat

https://virsikirja.fi/virsi-74-jeesus-sinun-vaivas-kovat/

 

1.
Jeesus, sinun vaivas kovat,
kuolemasi katkera
lohdutuksenani ovat
eläessä, kuollessa.
Auta, etten unhota
synnin kiusauksissa:
sellaiseen on käynyt vaivaan
syntein tähden Herra taivaan.

2.
Kiusaukseen kun mun saavat
liha, veri syntinen,
suojanani pyhät haavat
kuolemaasi muistelen.
Kun käy päälle kiusaaja,
ristisi on turvana.
Torjun vihollisen tällä,
pois hän väistyy häpeällä.

3.
Kun vain katson haavoihisi,
väistyy valhe maailman.
Ken nyt sitä palvelisi?
Jeesustani rakastan.
Mieleeni siis johdata
Getsemane, Golgata,
että pyhyydessä kestän,
ahnaat houkutukset estän.

4.
Heikkoinakin hetkinäni
rohkaisevat haavasi,
niissä vain on elämäni,
niissä sielunrauhani.
Armossa on lohdutus,
murheeseeni huojennus.
Kaikki synnit, Jeesus, kannoit,
elämän ja toivon annoit.

5.
Sinuun tahdon aina luottaa,
Jeesus, apu ainoa.
Voiton kuolemasi tuottaa
kuolemankin tullessa.
Ahdistuksen hetkinä,
Herra, olet lähellä.
Armossasi, Jeesus, auta
silloin myös, kun aukee hauta.

6.
Kun näin täältä lähteissäni
olet sydämessäni,
viimeisessä hädässäni
voitan viholliseni.
Suojaksi kun sinut saan,
pääsen taivaan kunniaan.
Haavojesi turvin lähden,
ilon perin niiden tähden.

 

KOLMAS AHTI: Jeesuksen tutkiminen neuvoston, Pilatuksen ja Herodeksen edessä

Sotilaat, joita komensivat korkea-arvoinen upseeri ja juutalaisten lähettämät miehet, vangitsivat nyt Jeesuksen, panivat hänet köysiin ja veivät hänet ensiksi Hannaksen luo. Hannas oli senvuotisen ylipapin Kaifaksen appi. Juuri Kaifas oli antanut juutalaisille neuvon, että olisi parasta, jos yksi mies kuolisi koko kansan puolesta.

Vangitsijat veivät Jeesuksen sitten köysissä Kaifaksen luo, minne lainopettajat ja kansan vanhimmat olivat kokoontuneet. Ylipappi kysyi Jeesukselta hänen opetuslapsistaan ja opetuksestaan. Jeesus vastasi: »Minä olen puhunut julkisesti, koko maailman kuullen. Olen aina opettanut synagogissa ja temppelissä, kaikkien juutalaisten kokoontumispaikoissa. Salassa en ole puhunut mitään. Miksi sinä minulta kysyt? Kysy kuulijoiltani, mitä olen heille puhunut. He kyllä tietävät, mitä olen sanonut.» Jeesuksen vastattua näin yksi lähellä seisovista vartijoista löi häntä kasvoihin ja sanoi: »Noinko sinä vastaat ylipapille?» Jeesus sanoi miehelle: »Jos puhuin väärin, osoita, mikä puheessani oli sopimatonta. Jos taas puhuin oikein, miksi lyöt minua?»

Simon Pietari ja eräs toinen opetuslapsi menivät Jeesuksen perässä. Tuo toinen oli ylipapin tuttu ja pääsi siksi Jeesuksen mukana ylipapin palatsin pihaan. Pietari jäi seisomaan portin ulkopuolelle, mutta opetuslapsi, joka tunsi ylipapin, meni puhumaan porttia vartioivalle palvelustytölle ja toi Pietarin sisälle pihaan. Oli kylmä, ja siksi palvelijat ja vartijat olivat sytyttäneet keskelle pihaa hiilivalkean ja lämmittelivät sen ääressä. Myös Pietari seisoi heidän joukossaan lämmittelemässä. Muuan ylipapin palvelustytöistä tuli sinne, ja nähdessään Pietarin lämmittelemässä hän katsoi tätä ja sanoi: »Sinäkin olit tuon galilealaisen Jeesuksen seurassa ja olet hänen opetuslapsiaan». Mutta hän kielsi sen kaikkien kuullen sanoen: »En ole, en edes tunne häntä, en ollenkaan ymmärrä mistä puhut». Ja hän siirtyi ulos etupihalle. Samassa kukko lauloi. Hän siirtyi sieltä portille päin, mutta muuan toinen tyttö näki hänet ja sanoi paikalla oleville: »Tämä mies oli nasaretilaisen Jeesuksen seurassa.» Miehet sanoivat hänelle: »Et kai sinäkin ole hänen opetuslapsiaan?» Taas hän kielsi sen valalla vannoen ja vakuutti: »Minä en tunne sitä miestä.» Tunnin kuluttua vielä eräs mies väitti: »Sinä olet varmasti samaa joukkoa, olethan sinäkin galilealainen, senhän kuulee jo puheestasi.» Mutta muuan ylipapin palvelija, sen miehen sukulainen, jolta Pietari oli lyönyt korvan irti, sanoi hänelle: »Kyllä minä näin sinut siellä puutarhassa hänen seurassaan.» Silloin Pietari alkoi sadatella ja vannoi: »Minä en tunne sitä miestä, josta te puhutte.» Samassa kukko lauloi, toisen kerran. Pietari muisti, mitä Jeesus oli hänelle sanonut: »Ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut.» Pietari meni ulos ja itki katkerasti.

Ylipapit ja koko neuvosto etsivät Jeesusta vastaan väärää todistusta, jonka perusteella saisivat hänet surmatuksi. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, sillä vaikka monta väärää todistajaa esiintyi, heidän todistuksensa olivat ristiriitaisia. Viimein astui esiin kaksi miestä, jotka väittivät Jeesuksen sanoneen: »Minä hajotan tämän ihmiskäsin tehdyn temppelin ja rakennan kolmessa päivässä uuden, joka ei ole ihmisten tekemä.» Mutta tässäkään asiassa todistukset eivät pitäneet yhtä.

Silloin ylipappi nousi paikaltaan ja kysyi: »Etkö lainkaan vastaa heidän syytöksiinsä?» Mutta Jeesus pysyi vaiti, hän ei vastannut mitään. Silloin ylipappi esitti hänelle uuden kysymyksen: »Oletko Messias, ylistetyn Jumalan poika? Minä vannotan sinua elävän Jumalan nimessä: sano meille, oletko sinä Messias, Jumalan Poika.» »Itsepä sen sanoit», vastasi Jeesus. »Ja minä sanon teille: vastedes te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien keskellä.» Silloin ylipappi repäisi vaatteensa ja sanoi: »Hän herjaa Jumalaa. Mitä me enää todistajia tarvitsemme! Kuulittehan, miten hän herjasi. Mitä mieltä olette?» Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että hän oli syyllinen ja ansaitsi kuoleman. Miehet, joiden käsissä Jeesus oli, pilkkasivat häntä, sylkivät häntä kasvoihin ja löivät häntä. He peittivät hänen silmänsä ja sanoivat: »Profetoi nyt! Kuka sinua löi?» Monella muullakin tavalla he herjasivat häntä.

Kun päivä koitti, kokoontuivat kaikki ylipapit, kansan vanhimmat ja lainopettajat neuvoston istuntoon ja sopivat keskenään Jeesuksen surmaamisesta. Jeesus tuotiin heidän eteensä, ja he sanoivat hänelle: »Jos olet Messias, niin sano se meille.» Hän vastasi: »Jos sen teille sanon, te ette usko. Ja jos jotakin kysyn, te ette vastaa. Mutta tästedes Ihmisen Poika on istuva Kaikkivaltiaan oikealla puolella.» Silloin he kaikki kysyivät: »Oletko sinä siis Jumalan Poika?» Jeesus vastasi heille: »Itsepä te niin sanotte.» Silloin he sanoivat: »Mitä me enää todisteita tarvitsemme! Mehän olemme kuulleet sen hänen omasta suustaan.»

 

PÄIVÄN RUKOUS

Rakas Vapahtaja,
sinä seisot häväistynä
ja kansan pilkattavana.
Kuin teuraaksi joutuva karitsa
sinä vaikenet tuomitsijoittesi edessä.
Anna meille rohkeutta tunnustaa sinut
elävän Jumalan Pojaksi,
anna kestävyyttä seurata sinua
epäilyn, pettymysten ja pelon pimeydessä.
Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset
Isän ja Pyhän Hengen kanssa
aina ja ikuisesti.